Stichting
Een stichting is een rechtspersoon die, in tegenstelling tot de vereniging, volgens de wet geen leden mag hebben. Voor zover de stichting als doel nastreeft uitkeringen te doen, en dat is vaak het geval, zijn deze uitkeringen beperkt tot het ideële, sociale terrein. Het ‘sociale terrein’ is een ruim begrip; wij kunnen dat in overleg met u op een juridisch dekkende manier omschrijven. De stichting mag niet beogen (onverplichte) uitkeringen te doen aan haar oprichters of aan hen die deel uitmaken van organen binnen de stichting zoals de bestuurders. Wel mogen de oprichters of bestuurders door hen gemaakte onkosten of beschikbaar gestelde tijd vergoed krijgen, mits binnen reële grenzen.
Oprichting
Een stichting kan uitsluitend worden opgericht bij notariële akte of bij testament. Elke stichting is een rechtspersoon; dat wil zeggen dat de stichting volledige rechtsbevoegdheid bezit en zelfstandig rechten en verplichtingen heeft.
Statuten
De statuten van de stichting moeten op grond van de wet in de oprichtingsakte worden opgenomen. Daarin moeten in elk geval de volgende onderdelen worden opgenomen:
- De naam van de stichting met het woord ‘stichting’ als deel van de naam
- De gemeente waar de stichting is gevestigd
- Het doel van de stichting
- De wijze van benoeming en ontslag van bestuurders
- De bestemming van het batig saldo van de stichting ingeval van ontbinding, of de wijze waarop de bestemming zal worden vastgesteld
Interne organisatie
De stichting kent doorgaans slechts één orgaan, het bestuur. Het bestuur bestuurt en vertegenwoordigt de stichting. Het wijst zelf uit zijn midden een voorzitter, secretaris en penningmeester aan (tenzij de statuten anders bepalen). In de statuten kan de mogelijkheid zijn opgenomen dat de stichting een pand in eigendom heeft en geldleningen aangaat.
Aansprakelijkheid bestuurders
Een bestuurder moet zijn bestuurstaak behoorlijk vervullen. Aan de hand van deze wettelijke regel wordt een mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders tegenover de stichting beoordeeld. De wet geeft aan dat het bestuur in principe collectief aansprakelijk is als de stichting wordt geschaad door onbehoorlijk bestuur en de bestuurders daarover een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Als de stichting failliet mocht gaan, kan de faillissementscurator de (ex-)bestuur-ders aansprakelijk stellen.
Inschrijving handelsregister
Alle stichtingen moeten worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daar moet ook een notarieel afschrift van de statuten ter inzage worden neergelegd. Verder moeten in het register de namen en verdere gegevens van de bestuurders worden ingeschreven, evenals van diegenen die volgens de statuten bevoegd zijn de stichting te vertegenwoordigen. De inschrijving in het handelsregister moet actueel zijn. De inschrijving van een oprichting of statutenwijziging verzorgen wij, een bestuurswisseling moet u zelf opgeven aan de Kamer van Koophandel.
Geldmiddelen
In de statuten wordt vaak omschreven hoe de stichting aan haar geldmiddelen komt (denk aan donaties, subsidies, legaten, schenkingen en dergelijke). Het is verstandig om ons te raadplegen als een stichting schenkingen of legaten ontvangt in verband met de eventueel verschuldigde schenk- of erfbelasting.
Statutenwijziging
Alleen als de statuten van de stichting die mogelijkheid bieden, kan het bestuur besluiten tot een statutenwijziging. Ook een statutenwijziging moet bij notariële akte worden vastgelegd. We zijn u behulpzaam bij het opstellen van de nieuwe statuten en het vastleggen van de besluitvorming in verband met de statutenwijziging.
ANBI
Een algemeen nut beogende instelling (‘ANBI’) is een stichting (of andere rechtspersoon) die door de belastingdienst als zodanig is aangewezen. Een ANBI kan erfenissen, legaten of schenkingen ontvangen zonder daarover erf- of schenkbelasting te hoeven betalen. Een stichting die niet als ANBI erkend is betaalt, afhankelijk van de omvang van wat verkregen wordt, daarover 30% of 40% belasting.
Om voor de ANBI-status in aanmerking te komen en deze te behouden, dienen de statuten van de stichting aan bepaalde eisen te voldoen en heeft de stichting de nodige verplichtingen ten aanzien van haar werkzaamheden en organisatie. Zo zijn er bijvoorbeeld voorschriften voor de inrichting van de website van de stichting. Wij adviseren u graag over deze regelgeving.