Nieuwbouwwoning (kopen)
Het kopen van een nieuwbouwwoning gaat iets anders dan het kopen van een bestaande woning. Je hebt namelijk te maken met verschillende partijen. Heel vaak moet de woning nog gebouwd worden. Daarom is het essentieel om alle afspraken goed vast te leggen. Wij zijn je daarbij graag van dienst.
De eerste afspraken in de koop- aanneemovereenkomst
Bij een nieuwbouwwoning krijg je niet alleen te maken met een koopcontract, maar ook met een aanneemovereenkomst. Vaak gecombineerd in een koop-/aanneemovereenkomst. De aannemingsovereenkomst is nodig omdat je een stuk grond koopt en daarnaast de aannemer opdracht geeft om op dat stuk grond een huis te bouwen. In de aannemingsovereenkomst staat wat de aannemer gaat bouwen en wanneer hij dat moet opleveren. Soms staan er ook bepalingen in die niet zo vaak voorkomen, bijvoorbeeld dat je verplicht bent een bepaalde kleur verf te gebruiken voor de kozijnen. Of dat je verplicht een bepaald type hek moet plaatsen. Houd je je niet aan die afspraken, dan kan dat soms een flinke boete opleveren.
Garantie
Er zijn speciale garantie- en waarborgregelingen waar je gebruik van kunt maken als de aannemer zijn afspraken niet nakomt of failliet gaat. Let er daarom op dat je alleen een overeenkomst tekent als daar een garantiecertificaat bij zit van een betrouwbare organisatie. Je hebt dan een afbouwgarantie, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. Ook krijg je voor een bepaalde periode een garantie op de kwaliteit van je woning.
Projectnotaris
Bij een groot bouwproject is er bijna altijd een projectnotaris die alle overdrachten doet voor het hele project. De aannemer of projectontwikkelaar betaalt deze notaris. Je hoeft dus alleen nog maar notariskosten voor de hypotheekakte te betalen (zie hierna).
Akte van levering voor de officiële overdracht
Bij de officiële overdracht, bij de notaris, teken je de leveringsakte waarin ook de gemaakte afspraken uit de koop-/aanneemovereenkomst staan. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. De kosten hiervan worden veelal betaald door de verkoper (zie hierna). Daarna zal de notaris er voor zorgen dat de akte wordt ingeschreven bij het Kadaster en ben je officieel eigenaar van de (in aanbouw zijnde) woning.
Vrij op naam
Bij de koop van een nieuwbouwwoning kom je vrijwel altijd de betaling van de kosten v.o.n. (vrij op naam) tegen. Met vrij op naam wordt bedoeld dat de kosten voor eigendomsoverdracht door de verkoper betaald worden. Vrij op naam betekent niet dat je helemaal geen extra kosten maakt. Zo moet je rekening houden met bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheekakte. De koopsom betaal je voor de grond. Voor de bouw van het huis betaal je een aanneemsom. In plaats van overdrachtsbelasting betaal je btw over deze bedragen.
Samen een nieuwbouwhuis kopen
Als je samen met je partner een nieuwbouwhuis koopt is het ook belangrijk om samen afspraken te maken. Om die afspraken officieel vast te leggen kan ons notariskantoor een samenlevingscontract voor jullie opstellen en een regeling bij overlijden in de vorm van een testament.