Bestaand huis kopen
Je hebt het huis van je dromen gevonden: gefeliciteerd! Wij helpen je graag je droom te laten uitkomen door het ‘juridische fundament’ van het huis te checken. Zo ben je goed voorbereid en kom je als je eenmaal eigenaar bent van het huis niet voor onaangename verrassingen te staan.
Met het vinden van het huis van je dromen ben je er nog niet. Een huis koop je door met de verkoper een schriftelijk koopcontract te sluiten. Dit contract kan worden opgemaakt door bijvoorbeeld een makelaar maar ook door de notaris.
Daarna moet het huis nog aan jou worden overgedragen middels een notariële akte. Als de akte is ingeschreven in het Kadaster ben je (pas) echt eigenaar en kan je met recht zeggen: ‘het huis is van mij’. Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Je kunt een bouwkundige keuring en een taxatie laten doen, maar het is ook belangrijk te weten hoe je huis er juridisch voorstaat. Daar helpen wij je graag bij.
Advies bij koop van een huis
We kunnen je adviseren waarop je allemaal moet letten bij de koop van het huis, bijvoorbeeld over de gevolgen van bodemverontreiniging of afspraken met buren over een (voet)pad. Als je een monument of een oudere woning koopt, zijn er veel aandachtspunten waarmee we je kunnen helpen. Ook kunnen we je informeren waarop je moet letten bij het kiezen van een bank en het type lening.
Koopovereenkomst. Kosten koper
In het koopcontract spreek je onder meer met de verkoper af wanneer het huis in eigendom aan jou wordt overgedragen. Als de koopovereenkomst is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, is het huis nog niet je eigendom. De woning moet nog officieel worden overgedragen. Daarvoor moet je naar de notaris. De notaris stelt daarvoor een akte van levering op. Normaal gesproken bepaalt de koper van een huis bij welke notaris de overdracht moet plaatsvinden, aangezien de koper veelal ook de kosten van de notaris betaalt. Dat noemen we kosten koper. De koper betaalt dan ook de overdrachtsbelasting.
De aankoop officieel maken met een akte van levering
Bij de feitelijke overdracht teken je de leveringsakte waarin onder meer de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst staan. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. Daarna zal de notaris er voor zorgen dat de akte wordt ingeschreven bij het Kadaster en ben je officieel eigenaar van de woning.
Samen een huis kopen
Als je samen met je partner een huis koopt is het ook belangrijk samen afspraken te maken. Daarvoor kunnen wij een samenlevingscontract voor je opstellen en een regeling bij overlijden vastleggen in een testament.