APPARTEMENT (VER)KOPEN
Het kopen van een appartement is een grote stap; er komt veel op u af. Als u een appartement koopt, koopt u een deel van het gebouw. U heeft dan zoals dat heet een appartementsrecht. Samen met de andere bewoners zit u verplicht in de Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor de koop van een appartement gelden specifieke aandachtspunten. Anders dan bij de aankoop van een normale woning, is dat u bij de koop van een appartement te maken krijgt met een splitsingsreglement en splitsingsakte. Hierin staat onder meer hoe het appartementencomplex is ingedeeld en wat de regels voor de VvE-vergadering zijn. Ons kantoor is er om u hierbij te adviseren en verder te helpen.
Splitsing in appartementsrechten. Splitsingsakte en -tekening
Een appartementsrecht ontstaat door een gebouw onder te verdelen in kleinere gebruiksruimten. Juridisch heet dat: splitsing in appartementsrechten. De notaris maakt een zogenoemde splitsingsakte op, waarbij een splitsingstekening hoort. Op die plattegrond worden de grenzen tussen de verschillende appartementen onderling en die van de gemeenschappelijke ruimten duidelijk aangegeven. Alle appartementseigenaren zijn dus samen ook eigenaar van het hele gebouw. Een bewoner mag als mede-eigenaar dan ook van alle gezamenlijke ruimten gebruik maken, bijvoorbeeld een binnentuin, dakterras, trappenhuis of hal. De splitsingstekening en de -akte worden samen in de openbare registers bij het Kadaster ingeschreven. Ze zijn voor iedereen op te vragen en in te zien.
Wat is een reglement van splitsing?
Een van de belangrijkste onderdelen van de splitsingsakte is het reglement van splitsing. Hierin staan gedragsregels voor eigenaren en bewoners. Voor gemeenschappelijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld gangen en trappen, bevat het reglement een aantal gebruiksbepalingen. Ook wordt er gesproken over de verplichte financiële bijdrage in gemeenschappelijke onderhouds- en gebruikskosten en de technische installaties, zoals liften, centrale antenne-installatie en fundering. Over het algemeen moeten alle appartementseigenaren meebetalen aan de gemeenschappelijke kosten. U bent tenslotte allemaal eigenaar van het gehele gebouw.
Vereniging van Eigenaren
Samen met de andere bewoners zit u verplicht in de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die zorgt onder meer voor onderhoud van het complex en reserveert daar geld voor. Als eigenaar van het appartement betaalt u servicekosten om het onderhoud te bekostigen.
Officieel eigenaar van het appartement worden. Kosten koper
Wanneer de koopovereenkomst is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, is het appartement nog niet automatisch uw eigendom. Voor de officiële overdracht van het appartement moet u naar de notaris. Normaal gesproken bepaalt de koper van een appartement bij welke notaris de overdracht moet plaatsvinden, aangezien de koper veelal ook de kosten van de notaris betaalt. Dat noemen we de kosten koper. Bij de overdracht van het appartement tekenen de verkoper, de notaris en de koper de leveringsakte waarin onder meer de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst staan. Daarna zal de notaris er voor zorgen dat de akte wordt ingeschreven bij het Kadaster en bent u officieel eigenaar van het appartement.
Samen een appartement kopen
Als u samen met uw partner een appartement koopt is het belangrijk goede afspraken te maken. Die afspraken kunnen worden vastgelegd in een samenlevingscontract en in een testament.
Splitsen eigendom gebouw door eigenaar gebouw
Door uw huis of het gebouw waarvan u eigenaar bent te splitsen, kunt u ervoor zorgen dat er nieuwe gedeelte(n) ontstaan die u afzonderlijk kunt verkopen. Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken. Het is verstandig ons in een vroeg stadium –bij de eerste plannen- in te schakelen. In sommige gevallen kan de splitsing worden bereikt door uw woning/perceel gedeeltelijk aan de nieuwe eigenaar over te dragen. In andere gevallen moet de woning/het gebouw in appartementsrechten worden gesplitst.
Bij de gedeeltelijke overdracht adviseren wij over de onderverdeling van de twee of meer nieuwe gedeelten die aan een nieuwe eigenaar/eigenaren worden overgedragen. Er komt vaak meer bij kijken dan bij een ‘gewone’ overdracht van een huis of een perceel. Vaak is namelijk de woning of het perceel niet helemaal perfect te splitsen en moeten er gebruiksafspraken (deze worden ‘erfdienstbaarheden’ genoemd) worden gemaakt, bijvoorbeeld over een voetpad, brandgang of gezamenlijke toegang. Deze afspraken leggen wij voor u vast in een notariële akte. Daarnaast regelen wij bij het Kadaster de uitmeting van de nieuwe gedeelten. Bij de splitsing in appartementsrechten moet nauwgezet een procedure worden gevolgd. Er moeten zaken worden geregeld zoals het vragen van toestemming aan de bank die hypotheek heeft; het aanvragen van uitmeting, complexnummers en andere zaken bij het Kadaster of het aanvragen van de goedkeuring van de splitsingstekening bij het Kadaster.
Verkopen appartement
Als je een appartement hebt verkocht en de overdracht aan de nieuwe eigenaar door de notaris is geregeld, dan ben je geen lid meer van de VvE. De notaris zal bij de overdracht melden of en welke bijdragen de vorige eigenaar (verkoper) nog verschuldigd is. Hij krijgt deze informatie via het bestuur van de VvE. Geeft het bestuur geen verklaring aan de notaris af, dan wordt hier melding van gemaakt in de akte.