TROUWEN
(Beperkte) Gemeenschap van goederen
Op het moment dat je trouwt, beloof je lief en leed met elkaar te delen. De Nederlandse wet heeft als uitgangspunt dat je ook alle bezittingen en schulden deelt. Dit wordt geregeld door het huwelijksvermogensrecht. Als je niets anders regelt, dan trouw je in (beperkte) gemeenschap van goederen. Komt er een einde aan het huwelijk, bijvoorbeeld door echtscheiding of overlijden, dan heeft elke echtgenoot recht op de helft van het vermogen. Daarvan zijn volgens de wet uitgezonderd de goederen en schulden die een echtgenoot vóór het huwelijk al had en tijdens het huwelijk kreeg als schenking of uit een nalatenschap. Die uitzondering geldt alleen voor huwelijken die zijn aangegaan vanaf 1 januari 2018.
Huwelijksvoorwaarden
Als je dat niet wenselijk vindt, kun je voorafgaand aan het huwelijk huwelijksvoorwaarden maken. Bij huwelijksvoorwaarden kun je veel of weinig afwijken van het wettelijk systeem dat alles van jullie samen is. Zo is het mogelijk om er via huwelijksvoorwaarden enkel voor te zorgen dat schuldeisers niet profiteren van jullie huwelijk, maar voor de rest alles wel half-half gedeeld wordt. Ondernemers kiezen vaak voor huwelijkse voorwaarden, dan blijven bijvoorbeeld de vermogens (zakelijk / privé) van beide echtgenoten gescheiden. Een andere reden om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen is dat één van beide echtgenoten meer vermogen dan de ander heeft opgebouwd of dat één van beiden zicht heeft op een schenking of erfenis. Indien je niet wilt dat alle bezittingen automatisch ook van je partner worden, moeten huwelijkse voorwaarden worden gemaakt. Overigens kun je ook tijdens het huwelijk nog kiezen voor huwelijkse voorwaarden. De keuze voor gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden hangt af van je persoonlijke situatie. Het is dus goed je vóór het huwelijk door ons te laten adviseren wat het beste past bij jullie situatie.
Geregistreerd partnerschap
Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn in veel opzichten gelijk. Waar in deze tekst over ‘huwelijk’ wordt gesproken, kan ook ‘geregistreerd partnerschap’ worden gelezen.