Samenwonen
Samenlevingscontract
Voor ongehuwde samenwoners is er in de wet bijna niets geregeld. Vaak leggen samenwoners hun rechten en plichten ten opzichte van elkaar vast in een samenlevingscontract. Ook om belasting te besparen wordt het steeds belangrijker dat je een notarieel samenlevingscontract hebt.
Als je als samenwoners gezamenlijk een huis koopt is een absoluut vereiste om tenminste een samenlevingscontract te hebben waarin een verblijvingsbeding is opgenomen. Hiermee kan worden bereikt dat bij onverhoopt overlijden van één van beiden de andere partner de gezamenlijke vermogensbestanddelen (waaronder het huis) kan overnemen. Dit is belangrijk omdat je als partner niet automatisch erfgenaam van elkaar bent. Daarvoor is een testament noodzakelijk.
Als je elkaar in een testament tot erfgenaam hebt benoemd, is het hebben van een notarieel samenlevingscontract een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de grote belastingvrijstelling zoals gehuwde partners die ook hebben.
Wanneer er een samenlevingscontract is kan in het testament worden bepaald dat de legitieme portie van de kinderen pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende partner. Op deze wijze kan de langstlevende partner ongestoord verder leven.
Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract verplicht om de partner aan te kunnen melden voor het partnerpensioen (nabestaandenpensioen).
In het samenlevingscontract kan je afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat. Wie krijgt dan welke spullen? Heeft een van jullie met eigen spaargeld aan de woning of een verbouwing van de woning meebetaald? Vaak kunnen bij uit elkaar gaan rechtzaken worden voorkomen door dit in een samenlevingscontract te regelen.
Het is dus goed om -voordat je gaat samenwonen- je te laten adviseren over wat het beste past bij jullie situatie.